Selecteer een pagina
Zangeres Anneke Grönloh is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar management zondag laten weten.

De zangeres overleed vrijdagochtend in Frankrijk, waar zij woonde.

Grönloh trad vorig jaar voor het laatst op. In 2016 kreeg zij een zware longembolie. Sindsdien leefde zij met een zuurstofapparaat.

Grönloh is een van de best verkopende Nederlandse artiesten aller tijden. Zij verkocht meer dan dertig miljoen platen.

Brandend Zand stond maandenlang in de hitparades

De zangeres brak door in 1959 door mee te doen aan een talentenjacht. Zij werd wereldberoemd met haar hit Brandend Zand. Het lied stond in 1962 meer dan een half jaar hoog in de hitlijsten.

Een jaar later kreeg Grönloh een vermelding in het Guinness Book of Recordsomdat zij in tien maanden tijd vijf gouden platen behaalde.

Grönloh werkte samen met alle grote namen uit de muziekwereld

In 1964 vertegenwoordigde zij Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer Jij bent mijn leven. Zij behaalde hiermee de tiende plaats.

In de jaren zestig en zeventig werkte Grönloh samen met alle grote namen uit de Nederlandse muziekwereld, zoals The Blue Diamonds, Mieke Telkamp, Ramses Shaffy en Willeke Alberti. Ze was behalve in Nederland heel populair in Duitsland en Azië.

Zij zette zich in voor lhbt en aidspatiënten

Haar status nam af in de jaren zeventig. Maar vooral onder ouder publiek en Nederlanders die in Indië hadden gewoond, bleef zij onverminderd populair. In 1997 werd zij door de toenmalige koningin Beatrix benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

Zij werd niet alleen geprezen om haar muziek, maar ook om haar maatschappelijke betrokkenheid. Zo zette de zangeres zich in voor de acceptatie van lhbt en het doorbreken van taboes rondom de ziekte aids. Zo organiseerde de zangeres diverse benefietconcerten.

Grönloh bracht haar eerste jaren door in een jappenkamp

De zangeres bracht haar eerste levensjaren door in een jappenkamp in het door de Japanners bezette Nederlands-Indië. Haar vader, die in het Nederlandse leger zat, werd al vóór haar geboorte geïnterneerd.

Pas na de bevrijding van Nederlands-Indië zag Anneke haar vader terug.

Grönloh was getrouwd met muziekproducer Wim-Jaap van der Laan, die in 2004 overleed.

(Bron: Nu.nl /ANP)